Adidas-topchef nedstammer fra svensk krigsfange!

I toppen af en Europas største virksomheder, sidder danske Kasper Rørsted og er ansvarlig for en milliardforretning. Han er netop hentet til den kendte, tyske sportstøjsgigant, Adidas, som deres nye topchef. Han har allerede et alenlangt CV og Adidas er næsten så langt man kan nå som ambitiøs direktør, så det er jo ganske godt gået! At denne erhvervskomet, der stammer fra et Århusiansk akademikerhjem, rent faktisk har en masse af sine aner i det sjællandske landbo-miljø er nok ikke så kendt. Oven i købet er der i blandt disse sjællandske aner en svensk krigsfange, der blev taget til fange i 1713 under Store Nordiske Krig og som blev husmand i Tølløse på Vestsjælland.

14928855-xx

I 1713 havde den svenske general Magnus Stenbock besat fæstningen Tønning i Schlesvig, men danskerne belejrede den og det endte med at Stenbock og hans mere end 10.000 mand måtte overgive sig. Den svenske hær bestod af både lejesvende og udskrevne svenske karle. Blandt de sidste var Nils Jonsson (Drost) og et par andre karle, der ifølge de danske kilder stammede fra en ikke-identificeret lokalitet kaldet “Kiellemo” i Sverige, og de endte i Kvarmløse i Tølløse sogn. Nils Jonsson blev husmand i Kvarmløse og i 1715 gift med danske Birthe Povelsdatter. I1717 fik de sønnen Jonas Nielsen. Han begyndte som husmand men formåede senere at blive gårdmand i Marup i Tølløse sogn. Fra hans datter, Mette Jonasdatter, gift med gårdmand i Marup, Thomas Pedersen, stammer den slægt, som Kasper Rørsted nedstammer fra.
Kaspers farfar, postmester i Viborg O. K. Rørsted (1892-1977), var søn af skolelærer i Ørsted sogn ved Viby Sjælland, Carl Frederik Nielsen. Oluf Kristian Rørsted slettede “Nielsen” og satte et “R” foran barndomsbyen og så blev det til Rørsted. Dette navn er der nu ved at være stor respekt om i både den danske og især den udenlandske erhvervsverden!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *