Nepotisme i Landbrugsrådet?

SLÆGTSMAGASINET har tidligere skrevet om slægtskabet mellem CEPOS-stifterne Ditlev Tamm og Peter Gæmelke. De to tænke-tankere deler en fælles tip-2 oldemor (Ane Jacobsdatter Smidt), så de har både gener og liberal ideologi til fælles. I den forbindelse blev der ganske forsigtigt antydet ordet nepotisme.

Peter Gæmelke er tidligere præsident for Landbrugsrådet, og den post overtog han fra den legendariske H. O. A. Kjeldsen (1932-2019), der var Landbrugsrådets præsident fra 1979 til 1994. Gæmelke og Kjeldsen har ikke – ifølge Magasinets foreløbige undersøgelser – nogen fælles forfædre, men der er alligevel et par forbindelse mellem deres slægter.

Peter Gæmelkes oldemor, Madsine Høeg (1841-1905), der var gift med proprietær på Lundballegård i Ingerslev i Estruplund sogn, Fritz Georg Gæmelke (1834-1919), havde en søster der hed Karen Andrea Høeg (1837-1902)*. Hun var gift med gårdmand og ejer af Thuus Mølle, Marius Gotthold Kjeldsen (1836-1880)**. Marius var søn af gårdmand Jens Christian Kjeldsen (1789-1873) og sønnesøn af gårdmand, senere ejer af Kragelund Jens Marius (Madsen) Nørager/Kjeldsen og hustru Christiane Cathrine Blegvad1 (hvis bror Hans Jørgen Blegvad er tip-3 oldefar til filmmanden og cykelløbs-entusiasten Jørgen Leth).

Den bondefødte Jens Madsen (Nørager) ændrede sit navn da han selv blev velhavende, og valgte at kalde sig Jens Marius Kjeldsen fordi hans, på det tidspunkt allerede velhavende og godsejende slægtninge på bl.a. Lerkenfeldt, hed Kjeldsen. Jens Marius var søn af gårdmand i Nørager Mads Jensen, hvis bror, Kjeld Jensen var far til brødrene Jens Kjeldsen (til Lerkenfeldt og Havnø), Mikkel Kjeldsen (til Lerkenfeldt og Mølgaard) og Peder Kjeldsen (til Mølgaard). Mikkel er tip-oldefar til H. O. A. Kjeldsen.

Den fælles stamfader til både Marius Gotthold Kjeldsen og H. O. A. Kjeldsen er således gårdmand i Gundestrup, Jens Kjeldsen, død 1751.

Det er langt ude, men interessant alligevel.

Men dette er ikke den eneste forbindelse.

Den anden forbindelse går via Peter Gæmelkes tante, Karen Brask Undall-Behrend (født 1925 på Råballegård), gift med hans farbror Fritz Georg Gæmelke (1921-2002). Karen var datter af Christian Schat Undall-Behrend og Mette Margrethe Brask (1897-1936). Sidstnævntes mor hed Jensine Kirstine Pouline Steenild (1863-1944) og dennes mor igen hed Mette Kjeldsen (1822-1901).

Så er vi tilbage i slægten Kjeldsen. Og her er der oven i købet tale om 2 x Kjeldsen, idet Mettes forældre var næstsøskendebørn. Faderen, Christian Juul Kjeldsen (1791-1867) var søn af ovennævnte Jens Kjeldsen (1749-1796 til Lerkenfeldt og Havnø). Moderen, Martha Kjeldsen (1792-1851) var datter af ovennævnte Jens Marius/Madsen (Nørager) Kjeldsen, og dermed faster til Marius Gotthold Kjeldsen.

Begge disse forbindelser er langt ude, men det er alligevel tankevækkende. Der var vel ikke nogen, der hviskede nepotisme?

* Karen Andrea Høegs moster, Maren Kirstine Hansen (f. 1818 i Mellerup), var gift med møller Christopher Hansen Munch, hvis søster, Birgitte Marie, var Karens svigermor.
**Karen og Marius Kjeldsens søn, Rasmus Høeg Kjeldsen, var gift med Inger Cecilie Katrine Weinschenk, hvis mor, Andrea Kirstine Kjeldsen var datter af Niels Kjeldsen (1808-1878) til Mølgaard – en søn af ovennævnte Peder Kjeldsen (1758-1846).

1https://slaegtsbibliotek.dk/927444.pdf
Stamtavle over Familierne Faurschou og Steenild med en Oversigt over Familien Kjeldsen fra Gundestrup

PS: Som kuriosum kan det nævnes, at politikerne Svend Auken og Søren Krarup, forfatteren Paul la Cour, komponisten Aske Bentzon, sangerinden Alberte Winding, samt højskoleforstander og tv-vært Niels Højlund (1931-2014) også stammer fra Kjeld Jensen i Gundestrup.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *