Mogens Wieth – 100 år

Skuespilleren Mogens Wieth ville være fyldt 100 år

Netop i dag – d. 16. september 2019 – er det 100 år siden at den danske skuespiller Mogens Wieth blev født. Hans indsats og betydning for dansk film og teater er udmærket beskrevet andet steds – f.eks. på Wikipidea og i Dansk Biografisk Leksikon og flere andre steder, så det skal der ikke dvæles ved her.

250 år og 5 x Mogens
I stedet vil vi benytte anledningen til at fortælle lidt om hans slægt og om, hvorledes hans fornavn, Mogens, er blevet nedarvet i hans slægt gennem ca. 250 år.

Skuespilleren Mogens Fritz Carlo Wieth (1919-1962) er blevet betegnet som en af sin generations største skuespillere. Han døde desværre i ung alder under nogle prøver i London. Skuespilevnerne havde han ikke fra fremmede, idet begge forældre, Carlo Rossini Wieth (1885-1943) og Agnes Thorberg (1886-1981), var skuespillere. Hvad der måske ikke er kendt er, at hans fornavn Mogens også var noget han havde arvet og at det endda kan følges over 250 år tilbage i tiden.

Faderen, Carlo Wieths forældre var ikke gift. Moderen hed Jacobine Kirstine Wieth (1854-1923), og var vist nok enke på det tidspunkt (manden var forsvundet og skønnes død ca. 1881). Carlos far, Marius Hans Lindegaard Andersen, blev dog efterfølgende gift (1. gang) 1887 med en lillesøster til moderen, Alexandra Dagmar Thyra Wieth (1864-1892).

Fra Wieth og Fogh til Hasle
Jacobine og Alexandra var døtre af en københavnsk entreprenør, Mogens Chr. Vilhelm Wieth (1822-1872), efter hvem oldesønnen er blevet opkaldt. Denne ældre Mogens Wieth var dattersøn af og opkaldt efter en skoleholder og degn fra Købelev på Falster, Mogens Rasmussen Fogh (1757-18…). Mogens Fogh selv var barnefødt i Århus og søn af skipper Ib Jørgensen Fogh (død ca. 1764), og opkaldt efter sin morfar, skipper Mogens Rasmussen Hasle (ca. 1707-17…). Denne skipper Mogens var så på sin side opkaldt efter sin farfar af samme navn, Mogens Rasmussen Hasle d.æ. (ca. 1650-17…).

Således er fornavnet Mogens nedarvet gennem mere end 250 år, via 4 personer med navnet Mogens, for endeligt at blive arvet af Carlo og Agnes lille søn Mogens, der blev en feteret stjerne både på teater og film.

Hasle-slægten fra Århus
Skipperslægten Hasle fra Århus, hvorfra Mogens Wieth gennem mange slægtsled har arvet sit fornavn, har også mange andre kendte og prominente efterkommere. I denne tid er forfatteren og nobelpristageren Henrik Pontoppidan (1857-1943) vældig populær og hans roman Lykke-Per er fornyligt blevet filmatiseret af Bille August. Pontoppidan stammer også fra Hasle-slægten. Det samme gør de to brødre Karl Povlsen (1851-1918) og Alfred Povlsen (1852-1931), hhv. valgmenighedspræst og højskoleforstander i Ryslinge. De stammede i øvrigt ligesom Pontoppidan fra Randers og var gode bekendte af Pontoppidan-familien (se her).
Desuden stammer bl.a.  forfatteren Sven Holm (1940-2019), entertaineren Lotte Heise (f. 1959), sangerinden Kaya Brüel (f. 1972), og komponisten Børge Friis (1914-1998) fra Hasle-slægten (se denne oversigt over nogle af dem). Og der er sikkert mange, mange flere hvis man undersøger det nærmere.

Anetavle
Det er under overvejelse at offentliggøre et udkast til hans anetavle her på webstedet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *