Pontoppidan i slægt med sin barndomsven

Forfatteren Henrik Pontoppidan 1857-1943. Billedet dateres ca. 1913
Henrik Pontoppidan (1857-1943)
Valgmenighedspræsten Karl Povlsen, Ryslinge
Karl Povlsen (1851-1918)
Forfatteren, Morten Pontoppidan
Morten Pontoppidan (1851-1931)
Højskoleforstander, Alfred Povlsen, Ryslinge
Alfred Povlsen (1852-1934)

Henrik Pontoppidan
(1857-1943), forfatter til blandt andet “Lykke Per”, og hans søskende, her i blandt broderen Morten Pontoppidan (1851-1931), voksede op i Randers, idet faderen Dines Pontoppidan blev præst der i 1863. I Randers boede i forvejen et andet brødrepar, nemlig den senere valgmenighedspræst i Ryslinge på Fyn, Karl Povlsen (1851-1918), og den senere højskoleforstander samme sted, Alfred Povlsen (1852-1934). Povlsen-brødrene var sønner af skolelærer i Randers H. C. H. Povlsen og hustru Mette Marie Stabell, og de kom til at gå i skole sammen med nogle af Pontoppidan-børnene. Specielt Karl og Morten, der var jævnaldrende, udviklede et livs langt venskab. Karl Povlsen fik sin gang i det Pontoppidan’ske hjem og det var via Morten og hans far, Dines, at Karl fandt ud af at teologien var hans vej i livet.
På et tidspunkt måtte Karl Povlsen dog gå i rette med et med Mortens bror, den mere kendte forfatter Henrik Pontoppidan, da denne i bogen “Det Forjættede Land” var fremkommet med en beskrivelse af friskolelærermiljøet på en måde som Povlsen ikke fandt var hensigtsmæssigt eller i særlig grad korrekt beskrevet.
Dette påvirkede efter alt at dømme ikke venskabet med Morten.

Hvad Povlsen-brødrene og Pontoppidan-brødrene tilsyneladende ikke har været klar over, var at de rent faktisk var i familie med hinanden. Povlsen’erne og Pontoppidan’erne havde fælles tip-2 oldeforældre i skipperslægten Hasle fra Århus, nemlig skipper Mogens Rasmussen Hasle (død ca. 1757) og hustru Anne Michelsdatter.
Se hasle_oversigt.

Se udkast til anetavle for brødrene Karl Povlsen og Alfred Povlsen.

Henrik Pontoppidans anetavle findes i bogen “Anetavler for berømte danskere”, af Carl Langholz. Dansk Historisk Håndbogsforlag, 1989.

2 comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *