Film-pionererne

For ganske nyligt publicerede SLÆGTSMAGASINET et lille indlæg om slægtskabet mellem 3 danske komponister & organister (se her). Deres fælles ophav var en 1600-tals sognedegn fra Skorup sogn, der ligger vest for Århus tæt på Silkeborg. Degnen Niels Gregersen, født omkring 1620 og død før 1683, havde mindst 5 børn, og hans to sønner førte tilnavnet Degn, som blev brugt i hvert fald i 3 generationer.

Det har vist sig, at sognedegnen Niels Gregersen også er det fælles ophav til to af Danmarks pionerer indenfor filmmediet i de først par årtier af 1900-tallet. Den første af dem, Rasmus Bjerregaard (1882-1917), der arbejdede for Ole Olsen (Nordisk Film), har SLÆGTSMAGASINET allerede skrevet om her, og publiceret et udkast til hans anetavle her. Den anden danske filmpioner er den århusianske fotograf, filmproducent og biograf-entreprenenør, Thomas S. Hermansen (1867-1930). Han havde som ung været guldgraver i USA, men nedsatte sig som fotograf i Århus. Han havde i USA set mulighederne i de levende billeder, og efterhånden var det filmmediet, der blev hans levevej. Der findes flere omtaler af ham på internettet, f.eks. her, her og her.

Slægtslinjen for Rasmus Bjerregaard fremgår af hans anetavle og er jo stort set identisk med komponisten Adolf Riis-Magnussens, der var hans fætter. Som det kan ses der, går hans slægtslinje fra Niels Gregersens næstældste søn, Niels Nielsen Degn, via dennes sønnedatters datter til en slægt Melgaard i Futting, Thorsø sogn, til slægten Magnussen.

Thomas Sørensen Hermansen blev født d. 3/6 1867 i Låsby sogn. Forældrene var husmand Søren Peter Hermansen (1839-1917) og hustru Bodil Marie Thomasen (1843-1920), der begge var født i Låsby.

Bodil Maries forældre var husmand Thomas Sørensen og hustruen Ane Birgitte Andersdatter, der var gårdmandsdatter fra Låsby. Ane Birgittes far, Anders Michelsen (1774-1838), var barnefødt i Skorup sogn, hvor forældrene Michel Pedersen (Krogh) og Inger Nielsdatter Meldgaard (1736-1802) var gårdfæstere.

Fra Inger Nielsdatter kan slægten føres tilbage via hendes mor, Anne Christensdatter Sall (1712-1738), der var gift med Niels Nielsen Meldgaard. Hun var datter af Christen Andersen Sall (ca. 1677-1756) og hustru Anna Christensdatter (Brundt). Christen Andersen Salls mor, Inger Nielsdatter, der var gift med Anders Christensen Sall, var en datter af sognedegn Niels Gregersen. De boede alle i Skorup by og sogn.

Filmpioneren Thomas S. Hermansen var således 8. generations efterkommer efter Niels Gregersen, medens Rasmus Bjerregaard var 9. generations efterkommer. Det er naturligvis et temmelig fjernt slægtskab, men ganske interessant alligevel.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *