Skuespilleren og Instruktøren

Blot et menneske - er undertitlen på denne bog om Poul Reichhardt
Forsiden fra en biografi om Poul Reichhardt.

Hos “Slægt & Sladder” hylder vi de ukendte og uventede slægtsforbindelser mellem kendte mennesker. Vi har tidligere skrevet om brødrene Henrik og Morten Pontoppidan og deres slægtskab med brødrene Povlsen fra Ryslinge, og om slægtskabet mellem Ditlev Tamm og Peter Gæmelke fra tænketanken Cepos.
I dette indlæg vil “Slægt & Sladder” vise slægtskabet mellem to af dansk films flittige folk, der havde deres virke på hver sin side af kameraet. Den ene er skuespilleren Poul Reichhardt (1913-1985), der næppe kræver præsentation, og som var utrolig populær og folkekær. Han medvirkede i utallige film og tv-serier, bl.a. en stribe Morten Korch-film, og i tv-serierne “Huset på Christianshavn” og “Matador”. På den anden side af kameraet stod ofte instruktøren Tom Hedegaard (1942-1998) – både som assistent og som instruktør. Han var eneinstruktør på halvdelen af “Huset på Christianshavn” og instruktør på Morten Korch-filmen “Affæren i Mølleby”, som Poul Reichhardt medvirkede i. Herudover var han instruktør på den allersidste Olsen-Bande-film i 1996, men døde desværre under optagelserne.

Den lille ting, som ud over arbejdet med film, bandt disse to sammen, er en fælles afstamning fra blegemand og husmand Peder Larsen i Birkerød (ca. 1744-1796).
Poul Reichhardts far, slagter og kreaturhandler Carl Christian Peter Reichhardt (født 1887), var født i Usserød, Birkerød sogn, og hans forældre var dugmager, senere slagter David Andersen Reichardt (1854-1910) og Camilla Nielsine Neumann (født 1859). Camilla var født i København som datter af trådhandler Niels Peter Neumann (født 1826) og moderen, Nielsine Christine Pedersen (født 1826 i Usserød, Hørsholm), kom som mange i den øvrige slægt fra beskedne kår. Faderen Lars Pedersen (født 1788) var arbejdsmand, dugmager og symester på Usserød Gamle Værk i Hørsholm, og moderen hed Ane Marie Nielsdatter. Lars Pedersen var født i Birkerød som søn af nævnte blegemand Peder Larsen i dennes 3. ægteskab med enken Kirsten Hansdatter. Peder Larsen efterlod sig ved sin død 5 børn, hvoraf de 3 var fra første ægteskab med Sidse Andreasdatter – en datter Karen Pedersdatter (født 1773 i Sandbjerg, Birkerød sogn), og 2 sønner Andreas og Ole – og 2 børn af 3. ægteskab, sønnen Lars og datteren Maren.

Forbindelsen til Tom Hedegaard går via Karen Pedersdatter gift med husmand og blegemand Johan Gotfred Thomas Becker, hvis sønner brugte efternavnet Gotfredsen. Den 3. søn, Thor Gotfredsen (1801-1883) var ligeledes blegemand, men betegnes et enkelt sted som “købmand”. Den yngste af Thors sønner, Peter Andreas Thorsen (1842-1913), var kartoffelhandler i København og gift med Margrethe Frederikke Hurup, og blev gennem datteren Anna Johanne Albertine Thorsen (1882-1916), morfar til billedhuggeren Johannes Hedegaard (1915-1999), der var far til instruktøren Tom Hedegaard.

På Facebook findes der blandt andet en hyldestside for Poul Reichhardt og på den side findes der et billede, hvor Poul Reichhardt og Willy Rathnov bliver instrueret af Tom Hedegaard.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *