Skuespilleren og Instruktøren

Blot et menneske - er undertitlen på denne bog om Poul Reichhardt
Forsiden fra en biografi om Poul Reichhardt.

Hos “Slægt & Sladder” hylder vi de ukendte og uventede slægtsforbindelser mellem kendte mennesker. Vi har tidligere skrevet om brødrene Henrik og Morten Pontoppidan og deres slægtskab med brødrene Povlsen fra Ryslinge, og om slægtskabet mellem Ditlev Tamm og Peter Gæmelke fra tænketanken Cepos.
I dette indlæg vil “Slægt & Sladder” vise slægtskabet mellem to af dansk films flittige folk, der havde deres virke på hver sin side af kameraet. Den ene er skuespilleren Poul Reichhardt (1913-1985), der næppe kræver præsentation, og som var utrolig populær og folkekær. Han medvirkede i utallige film og tv-serier, bl.a. en stribe Morten Korch-film, og i tv-serierne “Huset på Christianshavn” og “Matador”. På den anden side af kameraet stod ofte instruktøren Tom Hedegaard (1942-1998) – både som assistent og som instruktør. Han var eneinstruktør på halvdelen af “Huset på Christianshavn” og instruktør på Morten Korch-filmen “Affæren i Mølleby”, som Poul Reichhardt medvirkede i. Herudover var han instruktør på den allersidste Olsen-Bande-film i 1996, men døde desværre under optagelserne.

Den lille ting, som ud over arbejdet med film, bandt disse to sammen, er en fælles afstamning fra blegemand og husmand Peder Larsen i Birkerød (ca. 1744-1796).
Poul Reichhardts far, slagter og kreaturhandler Carl Christian Peter Reichhardt (født 1887), var født i Usserød, Birkerød sogn, og hans forældre var dugmager, senere slagter David Andersen Reichardt (1854-1910) og Camilla Nielsine Neumann (født 1859). Camilla var født i København som datter af trådhandler Niels Peter Neumann (født 1826) og moderen, Nielsine Christine Pedersen (født 1826 i Usserød, Hørsholm), kom som mange i den øvrige slægt fra beskedne kår. Faderen Lars Pedersen (født 1788) var arbejdsmand, dugmager og symester på Usserød Gamle Værk i Hørsholm, og moderen hed Ane Marie Nielsdatter. Lars Pedersen var født i Birkerød som søn af nævnte blegemand Peder Larsen i dennes 3. ægteskab med enken Kirsten Hansdatter. Peder Larsen efterlod sig ved sin død 5 børn, hvoraf de 3 var fra første ægteskab med Sidse Andreasdatter – en datter Karen Pedersdatter (født 1773 i Sandbjerg, Birkerød sogn), og 2 sønner Andreas og Ole – og 2 børn af 3. ægteskab, sønnen Lars og datteren Maren.

Forbindelsen til Tom Hedegaard går via Karen Pedersdatter gift med husmand og blegemand Johan Gotfred Thomas Becker, hvis sønner brugte efternavnet Gotfredsen. Den 3. søn, Thor Gotfredsen (1801-1883) var ligeledes blegemand, men betegnes et enkelt sted som “købmand”. Den yngste af Thors sønner, Peter Andreas Thorsen (1842-1913), var kartoffelhandler i København og gift med Margrethe Frederikke Hurup, og blev gennem datteren Anna Johanne Albertine Thorsen (1882-1916), morfar til billedhuggeren Johannes Hedegaard (1915-1999), der var far til instruktøren Tom Hedegaard.

På Facebook findes der blandt andet en hyldestside for Poul Reichhardt og på den side findes der et billede, hvor Poul Reichhardt og Willy Rathnov bliver instrueret af Tom Hedegaard.

One comment

 1. *Har lige set din side og kan knytte nogle kommentarer.
  Carl Langholz som bl.a. lavede de 2 bøger om kendste danskeres slægtstræ samt
  deres indbyrdes aner. Havde den fornøjelse at kende ham de sidste par år af hans liv.
  Han var en meget dygtig genealog.
  Med hensyn til Poul Reichardt som jeg også har forsket i, mener jeg at kunne huske at
  enten hans mor eller hans farmor var adopteret, har ikke adgang til mine papirer
  da de ligger i flyttekasser. Desuden kom hans far og handlede kreaturer hos min morfar,
  og mange år senere kort før han døde købte han nogle kreaturer af min far da han lagde
  en del af sit landbrug om og solgte sin malkebesætning.
  Min moder har også fælles aner med Mogens With, Herman Bang, samt fætrene Ole Krarup og
  Jesper Langballe.
  Pernille Skippers mor er kusine til musiker, komponist og producer Jesper Winge Leisner der
  jo lever sammen med Susanne Bier, desuden var Jespers far fætter til Otto Leisner.
  Har ligeledes forsket en del i følgende kändissers stamtræ: Dirch Passer, Buster Larsen,
  Lily Broberg, Astrid Willaume, Kirsten Rolffes, Marguerite Viby, Liva Weel, Helge Kjærulf Schmidt,
  Willy Rathnow, Benny Hansen, Daimi, Anisette (Hansen) Koppel, og sidst men ikke mindst
  Sanne Salomonsen, som jeg også er beslægtet med 7 generationer tilbage via vore respektive
  mormødre. Vil gerne bidrage med det jeg har, når jeg på et tidspunkt får det op ad flyttekasserne.
  Mvh. Preben Pedersen

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *