Nu har vi altså jul igen

Overskriften her er også titlen på en julesang. Ikke en af dem, der bliver sunget så ofte rundt om juletræet, men en sang, der alligevel er ganske kendt af de fleste. Forfatteren til teksten hed Holger Buchhave (1891-1979) og han var egentlig skolelærer af uddannelse, men havde også en forfatter gemt i maven. Han har skrevet en lang række drengebøger fra 1930’erne og et par årtier frem, og han er også ophavsmand til teksten til en anden udbredt sang – specielt blandt spejdere – nemlig “Kartoffelskrællersangen”. Han var allerede fra midten af 1920’erne leveringsdygtig af revyviser til f.eks. Fønixteatrets revyer og senere også af hørespil til Statsradiofonien. Ved siden af passede han sit job som lærer og siden hen som skoleleder.

Holger Buchhave var søn af en fotograf, Theodor Buchhave, der først havde atelier i Ringsted, men senere virkede i Helsingør. På fædrene side findes anerne i Odsherred og omkring Holbæk, mens de på mødrene side findes omkring Ringsted/Benløse og vest for Roskilde i Svogerslev og Gevninge.

Både blandt oldeforældrene og tip-oldeforældrene findes der et fætterkusine-ægteskab, hvilket betyder at borger i Nykøbing Sjælland, Christian Larsen (1734-1815) og hustru Ingeborg Mogensdatter (1734-1811), findes 2 gange blandt Holger Buchhaves tip-tip-oldeforældre og dennes søster Sophie Larsdatter (1730- før 1787) og dennes mand Tulle Michelsen en enkelt gang. Christian og Sophies forældre, Lauritz Thommesen og hustru Anna Olufsdatter findes således 3 gange blandt Tip-3 oldeforældrene.
Nævnte Christian Larsen og hustru findes i øvrigt også som Tip-3 oldeforældre på Ole “Bogart” Michelsens anetavle (ane nr. 110-111).

Udkast til Holger Buchhaves anetavle findes her.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *