Dobbeltportræt – arkitekterne Ejner Larsen og Arne Gravers

Bygningsarkitekt Arne Gravers
Bygningsarkitekt Arne Gravers
Møbelarkitekt Ejner Larsen
Møbelarkitekt Ejner Larsen

Formålet med at lave dette dobbeltportræt af møbelarkitekten Ejner Larsen (1917-1987) og bygningsarkitekten Arne Gravers (1918-1982) er et ønske om at trække dem lidt frem fra deres placeringer som “sekundære” på hver deres felt. Ingen af de to hører til de mest kendte inden for deres metier, men er dog alligevel til at få øje på. De har hver især sat sig så tydelige spor med deres værker, der på hver deres måde stadig består, at de er portrætteret enten på Wikipidea eller i Weilbachs Kunstnerleksikon (på nettet), i Kraks Blå Bog, i artikler og andre steder.
Både Arne Gravers og Ejner Larsen har modtaget priser og udmærkelser for deres værker, og de fortjener begge i høj grad at blive hyldet for deres indsats.
Hvad har de så til fældes, ud over at de var arkitekter, at de var samtidige, og at de begge kom fra et håndværkerhjem? Faktisk ikke så meget, og dog. Arne Gravers stammede fra Århus og havde sit virke mest i det Østjyske og så var han bygningsarkitekt. Mange af hans bygningsværker blev skabt sammen med kompagnonen Johan Richter. Ejner Larsen var fra København og hans virke udgik derfra, men som møbelarkitekt skabte han værker, der har fået international anerkendelse, bl.a. “Metropolitan-stolen”, som blev skabt i 1949 sammen med hans faste arkitekt-makker, Aksel Bender Madsen.
Men endnu én ting binder dem sammen – de var beslægtede. Både Arne Gravers – hvis fulde navn var Carl Arne Gravers Nielsen og hvis far, malermester og kunstmaler Karl Nielsen (1895-1990), kom til Århus fra Randers, og Ejner Larsen – hvis fulde navn var Ejner Jens Peter Larsen, og hvis mor, Maren Madsen (1885-1972), kom fra Århus til København – nedstammer fra husmandsparret Peter Hansen (1778-1859) og Mariane Sørensdatter (1778-1855) fra Spørring (nordvest for Århus). Arne Gravers og Ejner Larsen var tip-2 oldebørn af husmandsparret.

Ejner Larsen blev født d. 17/3 1917 på Steins Plads 11, 1. sal i København (Timotheus sogn). Forældrene var bygningssnedker Otto Emil Larsen (1875-1954) og hans 2. hustru Maren Madsen, med hvem han blev gift 1913 i Århus. Otto Emil havde en datter, Edith Lilly, fra første ægteskab og får yderligere 3 børn i ægteskabet med Maren, hvor Ejner er nummer 2. Den ældste er sønnen Otto Christian (født 1915), der kommer i snedkerlære, og den yngste er datteren Inger Marie (født 1921), der er opkaldt efter Otto Emils mor. Familien boede først på Jyllandsvej, så på Steins Plads, hvorefter de flyttede til Mansasvej 3 i Timotheus sogn, hvor forældrene endnu boede ved Otto Emils død i 1954.
Ejner Larsen blev først uddannet som møbelpolstrer på møbelfabrikken “Lysberg og Lauritzen” og hos snedkermester Jacob Kjær. Han angives også at være uddannet tapetserer. Herefter blev han uddannet fra Kunsthåndværkerskolens møbellinje, hvor han studerede under Kaare Klint med afgang i 1940, Ejner Larsen blev selv lærer på Kunstakademiets møbellinje i årene 1942-1957. Siden har han haft ansættelse hos arkitekterne Mogens Koch, Peter Koch og Palle Suenson. Arkitekt under Christianborgs slotsforvaltning fra 1952. Har siden 1942 udstillet på Snedkerlaugets årlige møbeludstillinger. Fra 1947 i samarbejde med Aksel Bender Madsen. Repræsenteret på udstillinger af kunsthåndværk i ind- og udland, bl.a. Triennalen i Milano, Scandinavian Design og The Arts of Denmark, USA. Arbejder indkøbt af Louisiana i Humlebæk, The Metropolitan Museum of Art i New York og The Busch-Reisinger Museum, Boston. Modtager af Snedkerlaugets årspris i 1956 og 1961. Udstillede indtil 1965 årligt på Snedkerlaugets årlige udstlling.
Han er – i samarbejde med Bender Madsen – ophavsmand til møbelklassikeren “Metropolitan-stolen”, der oprindeligt blev skabt i 1949, men senere opdateret i udgaver med bl.a. læderbetræk på sæde og i nogle tilfælde ryg- og armlæn. Stolen fik sit navn da den blev udstillet på The Metropolitan Museum of Art i 1960 i forbindelse med et dansk eksportfremstød. Stolen blev i 2014 relanceret af møbelfabrikken Carl Hansen & Søn. Ejner Larsen står også bag de såkaldte “Slotsholmmøbler”, der produceres af Bondes Møbelfabrik i Kalundborg. Se ham i Kraks Blå Bog her.
Ejner Larsen, der var bosat i Lyngby, døde d. 5/5 1987. Han var gift med Inger Margrethe Andersen.

Arne Gravers blev født d. 25/12 1918 i Århus som ældste søn af maler Karl Nielsen og hustru Mary Elise Pedersen (f. 1900). Han døde d. 17/5 1982 i Århus. Hans uddannelse før Kunstakademiet kendes pt. ikke. Afgang fra Kunstakademiet i 1945. Ansat hos C.F.Møller 1945-53; kompagniskab med Johan Richter 1953-72. Arne Gravers arbejdede, som medarbejder hos C.F. Møller bl.a. med Århus Universitets bygninger. Kompagniskabet med Johan Richter begyndte med Statsgymnasiet i Århus, der var det meget formalistiske udgangspunkt for de gymnasier af fagklassetypen, som Gravers og Richter senere projekterede flere af. Det stærkt formelle blev senere blødt op til mere levende planformer, som i Grenå Gymnasium, mens det kølige, industrielle facadeudtryk blev fastholdt. Arne Gravers selvstændige arbejder er mere udpræget udtryk for periodens industrialiserede byggeproces.
Opførte bygninger bl. a.: Århus statsgymn., Grenå gymn., Grindsted gymn., Vejle gymn., Varde gymn., Gammelgårds-skolen i Åby, Grindsted Vestre skole, Løvenholm kollegiet, Langenæskirken i Århus, Åby bibliotek, Grindsted Idrætspark, Åbyhøj Idrætspark, Set. Clemens apotek. Jernbaneapoteket og Løveapoteket i Århus, Arbejdernes Landsbank i Århus, Privatbanken – indr. af filialer, kontorbygning for Arbejdernes Andelsboligforening, kontor- og forretningsbygning ved Viby Torv, Jyllands Kreditforening i Viby, plejehjemmet »Hestehaven«, Holstebro plejehjem, Herning plejehjem, Tranbjerg plejehjem, plejehjemmet »Set. Olaf«, Reginehøj børneinstitution. Frydenlund børneinstitution, Klostervangens børneinstitution, Folkekuren ved Hald og Skanderborg sygehus – udvidelse og ombygning. Sociale boligbebyggelser: Reginehøj, Statsbo afd. 3, Lejerbo afd. 70, Frydenlund, Klostervangen samt private boligbebyggelser i Århus og Grindsted. Præmieret i arkitektkonkurrencer s. m. Johan Richter.
Arne Gravers er bl.a. blevet tildelt Eckersberg-medaljen 1966, Træprisen i 1965, Århus Permanentes præmie for smukt boligbyggeri 1963. Se ham i Kraks Blå Bog her.

De to arkitekter tilhører hver sin linje af Peder Hansen og Mariane Sørensdatters efterkommere, idet Arne Gravers stammer fra den næstældste datter, Mette Pedersdatter (1802-1863), mens Ejner Larsen stammer fra deres 4. barn, datteren Anne Kirstine Pedersdatter (1812-1886).

Peder Hansen og Mariane Sørensdatter har i øvrigt flere bemærkelsesværdige efterkommere, bl.a. komponisten Adolf Riis-Magnussen (1883-1950), koreografen Jan Borall (1931-1999), drabschef ved Københavns Politi Knud Hornslet (1904-1990) og dennes søn, højesteretsdommer Mogens Hornslet (født 1933), og tidligere landsholdsfodboldspiler og AGF-træner, Lars Lundkvist (født 1957).

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *