Herman Bang og Ole Høeg samt Slægten Blach fra Lerbjerg

Med klassiske værker som “Håbløse slægter”, “Ved Vejen” og “Tine” behøver forfatteren Herman Bang ikke de store præsentationer. Hans liv og forfatterskab er beskrevet mange steder og vil ikke blive yderligere berørt i det følgende.
Hans anetavle findes i Carl Langholz’ bog, “Anetavler for berømte danskere” fra 1989, og det fremgår af denne, at han på mødrene slde stammer fra slægten Blach, som er en gammel selvejerslægt fra Lerbjerg sogn, der kendes tilbage til 1400-tallets anden halvdel.

En anden forfatter, som har en slægtsmæssig tilknytning til slægten Blach, er Ole Høeg (1920-1988). Han er slet ikke så kendt som Herman Bang, men fik i 1970-erne og 1980-erne udgivet 10 krimier, og han er desuden forfatter til nogle historiske romaner og til en rejse-guide “Turen går til Rom”. Ole Høeg var uddannet journalist, men boede en lang årrække i Italien, hvor han fungerede som rejseleder, og hvor han også skrev sine bøger.

Slægten Blach er blevet behandlet i et stort værk fra 2021 af Flemming Bæk. Læs SLÆGTSMAGASINETS vurdering af bogen her.

Den fælles forfader mellem Herman Bang og Ole Høeg er selvejergårdmand i Lerbjerg, Mikkel Sørensen Blach (ca. 1655-1708) og hustru Anne Christensdatter. Parret er henholdsvis tip-2 oldeforældre til Herman Bang og tip-4 oldeforældre til Ole Høeg.
Slægtslinjen til Herman Bang er i Flemming Bæks bog om Slægten Blach ført helt frem til Bang selv, mens slægtslinjen til Ole Høeg er ført frem til hans oldemor, Augusta Marie Møller (1821-?), der var gift med møller i Gjessinggård mølle, Anders Jensen Welling.

En lille bonusinformation er, at Ole Høegs tip-oldeforældre, Hans Jensen Høeg (1768-1849) og hustru Karen Rasmusdatter (ca. 1761-?) også er tip-2 oldeforældre til tidligere præsident i Landbrugsrådet, Peter Gæmelke.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *