Slægtsskab blandt nordiske statsministre

Slægtsskabet mellem Otto Liebe og Jens Stoltenberg

Den tidligere norske statsminister og snart forhenværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg (f. 1959) stammer fra flere kendte norske slægter, bl.a. Stoltenberg, Heiberg, Sejersted og Heyerdahl, men også fra slægter af dansk oprindelse som f.eks. Thaulow. Forbindelsen til den danske statsminister Otto Liebe (1860-1929) skal dog søges et helt andet sted, nemlig via en skotsk slægt Christie/Chrystie.

Christie-slægten udvandrede af to omgange til Norge. Den ældre gren af Christie-slægten kom til Bergen med Andrew Davidson Christie (ca. 1620-1694), hvor han nedsatte sig som købmand og fik en meget stor efterslægt. En efterkommer, oldedatteren Engel Marie Christie, giftede sig med sognepræsten Christen Heiberg i Strandebarm. Fra dette ægtepar stammer såvel forfatteren Gunnar Heiberg som Karin Heiberg, der blev gift med Thorvald Stoltenberg og blev mor til Jens Stoltenberg.

Den yngre slægt Christie stammer fra David Davidson Christie, der var en bror til ovennævnte Andrew Christie, og hvis sønnesønner, David og Andrew Christie/Chrystie kom til hhv. Brevik og Moss. Også disse to fik efterslægt i Norge. Fra Andrew stammer f.eks. den norske forfatter Henrik Wergeland og den danske skuespiller Stig Hoffmeyer.
Men disse to brødre havde også en søster, Alice Christie (1690-1762), der blev gift med den ligeledes skotskfødte læge, Cadwallader Colden (1688-1776), der – inviteret af en barnløs moster – nedsatte sig i byen Philadelphia i den amerikanske stat Pennsylvania. Parret flyttede senere til New York. Alice Christie og Cadwallader Colden havde adskillige børn, og blandt dem var datteren Elisabeth, der blev gift med Peter Delancey, en søn af Stephen/Etienne Delancey og Ann van Cortlandt. Datteren Alice Delancey, (ca. 1746-1832) blev gift med en velhavende plantageejer fra South Carolina, Ralph Izard (ca. 1742-1804). Parret boede en årrække i England og Frankrig, før de i 1780’erne vendte tilbage det, der nu var blev en selvstændig republik, USA, løsrevet fra England. Ralph Izard engagerede sig i politik og var i en årrække sin delstat South Carolinas senator i Kongressen.
Datteren Charlotte Izard (1770-1792) blev gift med politikeren William Loughton Smith (1758-1812), der sad i Repræsentanternes Hus i Kongressen, ligeledes for South Carolina. Han var i en periode en nær allieret og medarbejder for Alexander Hamilton, hvis hustru i øvrigt var beslægtet med Williams. Parrets datter, Ann Caroline Smith, blev gift med den danske chargé d’affaires, Peder Pedersen (1774-1851). Peder og Ann Carolines datter, Ann Sophie Pedersen, var mor til den danske statsminister Otto Liebe (se hans anetavle her).

Litteratur:
Gerda Mundt: Tegnemesterens efterkommere.
https://slaegtsbibliotek.dk/920219.pdf
Div. Wikipedia artikler (norsk og dansk).
Henning Bernhoft: Sognedegn i Sdr. Kirkeby og Horbelev Henrik Hoffmeyer 1703 – 1736 og Efterkommere.
https://slaegtsbibliotek.dk/931740.pdf

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *