Bøger vi anbefaler

Her vil SLÆGTSMAGASINET med jævne mellemrum præsentere bøger med et slægtshistorisk indhold, som vi selv synes fortjener at blive fremhævet. Det kan være nyere bøger som vi gerne vil anbefale vores læsere, eller ældre litteratur fra f.eks. USA, som vi mener burde komme til danske slægtsforskeres kendskab.

Bøger fra USA:

Notable Kin, vol. 1 & 2, af Gary Boyd Roberts
2 bind med hver 25 artikler om bl.a. hvem der er i slægt med hvem, samt enkelte anetavler for både skuespillere, forfattere og præsidenter. Læs om dem her.

Ancestors of American Presidents, 2009 edition. af Gary Boyd Roberts.
Læs her om dette værk med anetavler for de første 44 amerikanske præsidenter.

The Ancestry of Diana Princess of Wales for Twelve Generations, af Richard K. Evans
Denne bog præsenterer afdøde prinsesse Dianas anetavle i 12 generationer.

The Mayflower 500, af Gary Boyd Roberts
Langt over 500 slægtslinjer fra kolonistfamilierne, der for 400 år siden kom til Amerika med skibet Mayflower til kendte og berømte personer. Læs her om bogen.

The Royal Descent of 900 immigrants, af Gary Boyd Roberts
Dette 2-bindsværk viser mere end 900 slægtslinjer fra Europas kongehuse til immigranter i de amerikanske kolonier, USA og Canada. Det drejer sig om kongelige fra middelalder til det 20. århundrede, og immigranter fra 1600-tallet til nutiden. Læs her om værket.

Bøger fra Danmark:

Slægten Blach fra Lerbjerggaard, 2021, af Flemming Bæk
I 2021 udkom slægtsforskeren Flemming Bæk med et stort værk om Slægten Blach fra Lerbjerggård. Det er den første samlede beskrivelse af den gamle slægt og det er et ganske flot værk med mange illustrationer og slægtstavler. Den sidste del af bogen er helliget gengivelse af en lang  række dokumenter, der knytter sig til slægtens mange medlemmer gennem mange århundreder. Slægten har selvfølgelig primært været en landbo-slægt, men der var også en del, der slog sig på handel, specielt i Århus.
Bogen er uhyre interessant for alle, der kunne have tilknytning til Blach’erne, men også for andre som interesserer sig for gamle slægter.
En lille smule malurt skal der også dryppes i bægeret. Værket kunne godt have trængt til en ordentlig korrekturlæsning. Sproget er ikke så let flydende og der er del stave og sjuskefejl – f.eks. har forfatteren en tendens til at “glemme” grundleddet i mange sætninger, og begynder med udsagnsleddet. Dette kunne måske accepteres, hvis der havde været tale om et opslag på Facebook eller et indlæg på en blog (!). Men det skæmmer og forstyrrer, når det nu er en flot bog, der – forhåbentligt – skal være hovedværket om slægten Blach, og være det opslagsværk slægtsforskere bruger i mange år fremover.
Samtidig synes SLÆGTSMAGASINET også at værket om Slægten Blach mangler et personregister. Der er nævnt rigtig mange indgiftede og deres forældre, samt andre i slægten, der har andre navne end Blach, og et navneregister ville derfor være en stor fordel.
Når det så er sagt, så opvejes det langt hen ad vejen af de mange informationer, som man får om slægten og dens medlemmer. Mange grene af slægten er ført helt op i 1800-tallet, og i nogle tilfælde til 1900-tallet, så det giver gode muligheder for at finde sine Blach-aner i en af slægtstavlerne. Så hvis du finder en i slægten med navnet Blach, så er denne bog virkelig god at have.
(Denne anmeldelse af bogen om Blach-slægten har tidligere i en anden form været en del af dette indlægSLÆGTSMAGASINET).